Kort interview

Helen over haar werkwijze bij Haptotherapie

Wat zeg je tegen mensen op een verjaardag als iemand vraagt naar je beroep?
Ik ben haptotherapeut en ik leer mijn cliënten luisteren naar hun gevoel in de breedste zin van het woord. Je kunt op vele manieren voelen. Verstand wordt door de mens steeds meer gewaardeerd naarmate je opgroeit en ouder wordt. Vaak neemt het verstand de overhand en wordt naar het gevoel nauwelijks meer geluisterd.

Wat leer je mensen?
Je leert in de haptotherapie je gevoel en je verstand meer in evenwicht te brengen. Er zijn mensen die veel piekeren of lichamelijke klachten hebben. Ik begin meestal met een gesprek over hoe het de afgelopen tijd is gegaan, daarna volgt soms een behandeling op de bank. Via aanraking kom je in contact met je gevoel.

Wie gaat naar een haptotherapeut?                                                                                                                                      Dat is heel divers. Mensen met lichamelijke klachten waar ze niet van afkomen. Mensen met paniekaanvallen,  burn-out, maar ook mensen die via de psycholoog of huisarts bij mij terecht komen. Via haptotherapie kom je op een ander niveau binnen. Je verstand weet wel waar je tegen aan loopt, maar bij de haptonomie leer je met je gevoel praten.

Wat doe je precies?
Eerst help ik mensen te luisteren naar hun gevoel, en dan leer ik mensen de balans terug te vinden tussen verstand en gevoel.

Dat klinkt nogal vaag!
Dat is het juist niet. De eerste stap is bewustwording, erkenning. Mijn volgende vraag is dan: Herken je in de buitenwereld diezelfde gevoelens? Je wordt – en dat is soms heel ongemakkelijk – ‘bewust onbekwaam’. Nu leer je ervaren dat je een keuze hebt om het geleerde toe te passen. Dan word je ‘bewust bekwaam’.

Wanneer is de behandeling afgelopen?
Ieder mens heeft zijn patronen. Je hoeft niet een heel extravert persoon te worden, maar je kunt andere keuzes maken. Je gevoel kanaliseren, je leert je bijvoorbeeld niet te verliezen in je gevoel.

En wat schieten mensen ermee op?
De resultaten zijn heel verrassend:

  • minder last van fysieke klachten
  • meer balans tussen denken, voelen en doen
  • beter luisteren naar jezelf en beter voor jezelf zorgen
  • meer verantwoordelijkheid nemen
  • meer keuzevrijheid ervaren
  • beter omgaan met spanning en (werk)druk
  • inzicht in je gedragspatronen en gewoontes
  • grotere tevredenheid over je manier van leven
  • meer genieten van het leven!

 

Terug naar Over mij