Wat is haptonomie

Haptonomie

Haptonomie is de leer van het gevoelsleven. Voelen doe je de hele dag door. Je lichaam reageert overal op, vaak eerder dan je gedachten. Gedachten hebben weer invloed op je gevoel en je gedrag, op jouw bewegen.

Haptonomie is verbinding maken tussen gevoel, verstand en gedrag. Tussen je hoofd en je lichaam.

Haptotherapie

Haptotherapie is de praktische toepassing van haptonomie. Haptotherapie helpt om je bewust te worden van jezelf. Van de wisselwerking tussen gevoel, verstand en het gedrag dat eruit voortvloeit. Hoe jij in contact staat met jezelf, je situatie en je omgeving. Het helpt je te leren luisteren naar de signalen van je lichaam.

Als de balans hierin langdurig verstoord is, geeft dat klachten. Dat kan zich lichamelijk uiten, maar ook geestelijk.  Haptotherapie kan je ondersteuning bieden om inzicht te krijgen in patronen die je doen en laten beïnvloeden of beheersen.

Haptotherapie helpt je ontdekken wat belangrijk voor je is. Je wordt bewust van wat wel en niet bij je past. Wat je reactiepatronen in bepaalde situaties zijn en of deze nog steeds bij je passen. Hierdoor ervaar je dat je keuzes hebt. Dat je keuzes kunt maken die goed voor je voelen.

Meer in contact zijn met je eigen gevoelens geeft veerkracht en zelfvertrouwen. Je kunt beter je grenzen en wensen aangeven.

Van alle zintuigen die we hebben komt de tast altijd binnen. Aanraken is een heel natuurlijke basale manier van contact maken. Je kan je ogen dichtdoen, vingers in je oren doen, maar de tast komt altijd binnen. Ook niet voelen is voelen. Daarom wordt er in de haptotherapie, naast het gesprek en ervaringsoefeningen, gebruik gemaakt van de aanraking.

Als je samen met mij een stap wilt zetten in dit proces, neem dan contact met mij op.